Moritz – czekoladki lodowe

Lodowe czekoladki to symbol słodyczy z Niemiec (oczywiście dla mnie). Jak po latach zdałam sobie sprawę (czytając skład podczas zakupów przedświątecznych w Kauflandzie), że ich bazą i zasadniczą częścią jest tłuszcz roślinny przeżyłam duże rozczarowanie (mają aż 43% tłuszczu). Mimo to widząc „foliowy trójkąt” wypełniony kolorowymi kostkami nie mogłam nie kupić (poza tym były w promocji).

1moritz

Ten smak to dla mnie wielka zagadka. Wyciągnięte z lodówki (bo tam producent zaleca je trzymać) są niesamowicie twarde. Ale bardzo szybko się rozpływają w nawet pokojowej temperaturze. Bardzo słodkie i lekko kakaowe. Tłuste, ale nie tak ohydnie jak Lindorki. To specyficzna i paradoksalnie przyjemna tłustość. Do tego ten efekt chłodzenia (trochę jak w RS Eiskaffe). Nie wiem co w nich jest, ale je lubię.

2moritz

Ocena: 8/10

Kupione w: Lila24

Cena: 4,99zł

Gramatura: 150 lub 200g ;)

15 komentarzy

  1. ~Olga (livingonmyown) · 15 stycznia 2016 Odpowiedz

    Deja vu? Nie, po prostu przed chwilą widziałam je na innym blogu. Fajnie, że zdania są skrajnie różne.

  2. ~Rebel · 15 stycznia 2016 Odpowiedz

    Widziałam takie w Kauflandzie.
    Lindt Lindor są pyszne.

  3. ~Zofija · 15 stycznia 2016 Odpowiedz

    Jednak recenzja Magii Cukru skutecznie odstraszyła mnie od tych ‚czekoladek’ xD Biorąc pod uwagę moje preferencje smakowe na 100% by mi nie smakowały. No i ja nie mam do nich żadnego sentymentu ;)

  4. ~Angelika i Monika (Candy Pandas) · 15 stycznia 2016 Odpowiedz

    Racja, są tak specyficzne, że aż dobre :D My zawsze z chęcią się na jedną kostkę skusimy, bo nasza babcia często je kupuje :)

  5. ~magiacukru · 15 stycznia 2016 Odpowiedz

    Po mojej przygodzie z czekoladkami lodowymi, nawet nie chcę na nie patrzeć,, co z tego, że wyglądają ładniej i brzmią lepiej, uraz zostaje :DD

  6. ~Natalie · 15 stycznia 2016 Odpowiedz

    O tej firmie słyszałam wiele pozytywnych opinii, ale ja już próbowałam paru ”podróbek” i się ta zraziłam, że wolę je omijać.

  7. ~Karolina · 16 stycznia 2016 Odpowiedz

    Widziałam je przed chwilą na innym blogu. Twoje wyglądają od środka o niebo lepiej, ale i tak nie ma mowy abym je spróbowała. Nie, nie, nie! :D

  8. ~Agnieszka Karkoszka · 23 marca 2016 Odpowiedz

    Czekoladki są dobre i wiem jaki mają skład. Tłuszcz który daje uczucie chłodzenia to zwykły olej kokosowy :) to taka ciekawostka. Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź