Wawel Mocno Orzechowy

Jakiś rok temu Wawel odważył się wypuścić na rynek czekoladę z masłem orzechowym. Oczywiście, fani masła orzechowego prędko pomaszerowali po nią do sklepów. Dla mnie była znośna pewnie tylko ze względu na dodatek masła orzechowego, bo cała reszta była w stylu wszystkich słodyczy Wawel (czyli według mnie – do kitu). Zaraz po tym pojawiła się wersja „batonowa”, ale z mleczną czekoladą.

Wawel Mocno Orzechowy – baton z czekolady mlecznej z masłem orzechowym.

DSCF5235

Batonik podzielony jest na 7 kostek. Średniej grubości warstwa mlecznej czekolady skrywa sporą ilość orzechowego nadzienia. Czekolada ma lekko proszkową strukturę, jest słodka i minimalnie kakaowa. Dla mnie marna w smaku, gorsza od wedlowskiej. Nadzienie – miękkie, lekko słone, z margarynowym posmakiem. W nim można napotkać małe kawałki lekko chrupiących orzechów arachidowych (solonych jest 18,5%, zwykłych 5,4%). Całość jest znośna, ale tylko dlatego, że tak bardzo lubię fistaszki i słone akcenty.

DSCF5237

Ocena: 6,5/10

Kupione w: Alma

Cena: 1,79zł

Gramatura: 46g

Wartości odżywcze: 564kcal/100g, w tym tłuszcz 38g, węglowodany 43g, białko 11g, sól 0,5g.

Skład: czekolada mleczna 57% (cukier, mleko w proszku pełne, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (z soi); aromat), orzeszki arachidowe solone 18,5% (orzeszki arachidowe, olej palmowy, sól, olej słonecznikowy), tłuszcz palmowy, orzeszki arachidowe 5,4%, maltodekstryna, glukoza, cukier, sól. Może zawierać inne orzechy, nasiona sezamu, mleko, jaja i pszenicę.

9 komentarzy

  1. Natalia · 17 stycznia 2015 Odpowiedz

    Ostatnio rzucił mi się w oczy w sklepie. Mimo nieprzychylnej recenzji, jestem ciekawa i zjadłabym (jedynym przeciwwskazaniem jest to, że od półtora roku nie jem słodyczy :P ).

  2. ~Muszka · 17 stycznia 2015 Odpowiedz

    Bardzo lubię ten batonik może dlatego,że uwielbiam mało orzechowe .

  3. ~Angelika_Monika (Candy Pandas) · 17 stycznia 2015 Odpowiedz

    Szału nie robi. Za mało orzechowy a czekolada za badziewna ;)

  4. ~Natalie · 18 stycznia 2015 Odpowiedz

    Ja się zastanawiam tylko, kiedy Polska firma zrobi na reszcie dobre słodycze z masłem orzechowym :(

    • czekosfera · 18 stycznia 2015 Odpowiedz

      Ważne, że zaczęli próbować. Poza tym problem u polskich producentów tkwi w rozumieniu masła orzechowego – u nich to minimum orzeszków i dużo utwardzonych tłuszczów roślinnych. Reese’s też nie ma szałowej czekolady, ale tam podstawą jest dość dobre masło orzechowe.

  5. ~Barbara Cichorska · 18 stycznia 2015 Odpowiedz

    Dlaczego Wawel tak spartaczył dobry pomysł na serię produktów? Tego batona nie jadłam, ale wiem, co nie pasowało mi w czekoladzie deserowej z tym nadzieniem… Po pierwsze kiepska jakość czekolady, a po drugie margaryna… Póki Wawel tego nie zmieni, nie będzie dla mnie dobrym wyborem.

  6. ~Screatlieve · 24 czerwca 2015 Odpowiedz

    I znowu się nie mogę z Tobą zgodzić. Nadzienie wcale nie ma margarynowego posmaku, a czekolada wcale nie jest gorsza od Wedlowskiej.
    Baton, prawie że idealny ale KitKat’a nie pobił.

Zostaw odpowiedź