Milka Alpejskie Mleczko Gwiazdki

U naszych zachodnich sąsiadów rodzajów świątecznych limitek jest w brut, a u nas w tym roku to samo co w poprzednim ;(.

Dzisiejsze gwiazdki jadłam już w zeszłym roku i bardzo mi smakowały. Jestem ciekawa czy zmieniły mi się gusta smakowe.

Milka Alpejskie Mleczko Gwiazdki o smaku pomarańczowym, czyli pianka o smaku pomarańczowym z mleka alpejskiego, oblana czekoladą mleczną z mleka alpejskiego.

DSCF5143

W standardowym fioletowym kartoniku są 2 tacki z Alpejskim Mleczkiem każda ma 9 sztuk. Jest ich zatem o wiele mniej niż w klasycznej wersji, ale kształt nie ułatwia  bardziej pojemnego ułożenia.

DSCF5144

Pierwszą zasadniczą sprawą jest ich wygląd. Bardzo mi się podoba. Można puścić wodzę fantazji w sposobie ich jedzenia. Warstwa czekolady jest cienka. Łatwo oddziela się od pianki. W smaku czuć, że to klasyczna Milka (a nie tak jak w Cranchito), choć o dziwo wydaję mi się bardziej kakaowa. Sama pianka ma lekko pomarańczowy kolor (tak, zasługa barwników). Jest mocno sprężysta. Moim zdaniem jest za bardzo galaretkowata, a za mało piankowa – powinna być bardziej puszysta. W smaku mocno słodka, z wyczuwalnym, ale nienachalnym pomarańczowym aromatem (proszek pomarańczowy 0,35%).

DSCF5146

Całość ciekawa, ale bez większych zachwytów. W zeszłym roku byłam nimi oczarowana, w tym roku stwierdzam, że wolę klasyczne waniliowe Magnackie z Lidla.

Ocena: 7/10

Kupione w: Żabka

Cena: 8,99zł

Gramatura: 225g

Wartości odżywcze: 430kcal/100g, w tym tłuszcz 22,5g (kwasy nasycone 13g), węglowodany 53,5g (cukry 50,5g), białko 3,6g.

Skład: czekolada mleczna 26% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone MLEKO w proszku, tłuszcz MLECZNY, serwatka w proszku (z MLEKA), emulgatory (lecytyna SOJOWA, E 476), aromaty], cukier, syrop glukozowy, tłuszcze roślinne (shea, olej palmowy, olej kokosowy), odtworzone odtłuszczone MLEKO, MLEKO słodzone zagęszczone odtłuszczone, tłuszcz MLECZNY, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole), glukoza, odtłuszczone MLEKO w proszku, syrop cukru inwertowanego, białko JAJA w proszku, substancja żelująca (agar), proszek pomarańczowy 0,35%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), sól, barwniki e161b, e120, aromaty, substancja konserwująca (sorbinian potasu), emulgator (lecytyna słonecznikowa).
Masa kakaowa w czekoladzie mlecznej minimum 45%.

3 komentarzy

  1. ~Natalie · 20 grudnia 2014 Odpowiedz

    Też je zakupiłam ale jeszcze nie jadłam :) Mam nadzieję, że mi zasmakują :)

  2. ~Barbara Cichorska · 21 grudnia 2014 Odpowiedz

    Skład długaśny, choć pomysł ciekawy. Mimo tego, że to Milka – nie odmówiłabym, gdyby ktoś mnie poczęstował ;).

  3. Natalia · 21 grudnia 2014 Odpowiedz

    Nieźle wygląda i wersja smakowa także świąteczna – fajnie. :)

Zostaw odpowiedź