Milka Toffees

Staram się nie kupować produktów Milki innych niż czekolady, bo rzadko kiedy mi smakują. Na dzisiaj recenzowane cukierki skusiłam się, wyłącznie dlatego, że były w naprawdę małym opakowaniu. W prawym, górnym rogu opakowania widnieje napis „Nowość”, choć kojarzę, że już gdzieś przewinęły mi się podobne cukierki. Może w Almie? Ale chyba były w wersji z polewą czekoladową (coś na kształt Dumli).

Milka Toffees – cukierki toffi z nadzieniem o smaku czekoladowym (18%) z czekoladą z mleka alpejskiego (5% w nadzieniu).

DSCF4955

Zapach: jak toffi ;), bardziej mleczny niż maślany, słodki, lekko mdły.

Smak: Mocno słodki, z karmelowym posmakiem. Cukierki są bardzo podobne do dostępnych kiedyś, pod marką Cadbury, Eclairsów (nazywanych przeze mnie „wyciągaczami plomb”), z tą różnicą, że są wyraźnie bardziej twarde i odrobinę mniej ciągnące. W środku jest nadzienie czekoladowe, miękkie, słodkie i mocno tłuste. Nie powiedziałabym, że smakuje ono „milkowo”. Przypominało mi bardziej tanie kremy czekoladowo-orzechowe do smarowania chleba.

DSCF4957

Całość bez szału. Plus za małe opakowanie (6 cukierków) – w sam raz do spróbowania.

Ocena: 3/5

Kupione: w Sieć34

Cena: 1,69zł

Gramatura: 36g

Wartości odżywcze: 440kcal/100g, 26kcal/1cukierek, w tym 18g tłuszczu (kwasy nasycone 9,4g), węglowodany 64,5g (cukry 44,5g), białko 4,2g, sól 0,35g.

Skład: syrop glukozowy, cukier, mleko pełne w proszku, tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), syrop glukozowo-fruktozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, laktoza (z mleka), emulgatory (E471, E476), substancja utrzymująca wilgoć (E422), aromaty, sól, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny.

4 komentarzy

  1. ~Barbara Cichorska · 27 października 2014 Odpowiedz

    Szlag… Zatęskniłam za Eclairsami. Ciekawe, czy by mi teraz smakowały.

    • czekosfera · 27 października 2014 Odpowiedz

      Eclairsy traktowałam od zawsze w kategorii – „z chęcią zjem, ale tylko jak mnie poczęstują”.

      A to czy by Ci smakowały, zależałoby od poziomu cukru do uzupełnienia ;).

  2. ~czoko · 31 października 2014 Odpowiedz

    Brzmi interesująco, lubiłam te tzw. wyciągacze plomb :D

  3. ~Rebel · 3 sierpnia 2015 Odpowiedz

    Karmelowe cukierki w przeciwieństwie do krówek lubiłam ale jednak Milka znów mnie pozytywnie tym zaskoczyła. Jedynie ceną nie za bardzo.

Zostaw odpowiedź